Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi aż z 1839 roku! Domowe croissanty zyskują coraz większą popularność, a te, które są z dodatkiem czekolady, podbijają serca smakoszy. Do zrobienia takiego deseru potrzebujesz niewielu składników.
Przepis na croissanty z czekoladą. Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 Tabliczki czekolady
Czytaj także: Prosty przepis na ciasto czekoladowe. Tylko 4 składniki
Przepis na croissanty z czekoladą. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza
- Rozwiń ciasto francuskie i rozwałkuj je
- Wykrój z ciasta francuskiego trójkąty
- Na każdym trójkącie ułóż kilka kostek czekolady
- Zwiń ciasto francuskie w rogaliki
- Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piecz 15-20 minut w piekarniku
- Chłodne rogaliki można posypać cukrem pudrem
I gotowe! Możesz wykorzystać różne nadzienia do croissantów. Świetnie sprawdzą się również powidła lub budyń. Rogaliki z nadzieniem świetnie sprawdzą się na śniadanie, przekąskę lub deser do kawy.
Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl