Przygotowanie cynamonowych naleśników nie powinno nastręczać większych trudności. Ta zasada dotyczy również osób, które zaliczają samych siebie raczej do amatorów, a nie ekspertów od gotowania.
Przeczytaj także: Przepis na fit naleśniki, które zawsze wychodzą. To hit TikToka
Jeśli jesteśmy weganami, również możemy śmiało przygotować cynamonowe naleśniki. Wystarczy, że zamiast mleka czy jajek dodamy roślinny zamiennik.
Przepis na cynamonowe naleśniki – potrzebne składniki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki cynamonu
- łyżka gałki muszkatołowej
- szklanka mąki tortowej
Przeczytaj także: Przepis na różowe naleśniki z malinami. Pyszny i piękny deser
Przepis na cynamonowe naleśniki – sposób przygotowania
- W jednej misce zmieszaj wszystkie sypkie składniki.
- Do sypkich składników dodaj pozostałe, a następnie zmiksuj je lub zmieszaj przy użyciu trzepaczki.
- Ciasto będzie gotowe, kiedy uzyska idealnie gładką konsystencję, a wszystkie grudki znikną.
- Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki i mieszaj, aż połączy się z pozostałymi produktami.
- Rozgrzej patelnię – jeśli nie dysponujesz teflonową, dodaj łyżkę oleju lub masła – i przy użyciu chochli rozprowadź po niej ciasto.
- Odczekaj chwilę, a następnie przewróć placek. Naleśnik stanie się gotowy do jedzenia, gdy obie strony zarumienią się na złocisty kolor.
Przeczytaj także: Tylko 2 składniki! Przepis na pyszne naleśniki czekoladowe
Kiedy naleśniki będą gotowe, rozprowadź po nich nadzienie. Smak cynamonu doskonale komponuje się m.in. z dżemem śliwkowym, truskawkowym czy wiśniowym. Warto dodać także odrobinę bitej śmietany, a nawet świeże owoce.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.