Piankę cytrynową możesz podać zarówno ze świeżymi owocami, jak i bez żadnych dodatków. Jeśli zrezygnujesz z cukru pudru albo wina, deser nie tylko nie straci walorów smakowych, ale stanie się zdrową przekąską.
Przeczytaj także: Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy
Pianka cytrynowa – potrzebne składniki
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki białego wina
- połówka świeżej cytryny
- świeże owoce
Przeczytaj także: Bez pieczenia i bez mąki. Pyszny deser z 3 składników
Pianka cytrynowa – sposób przygotowania
- Ubijaj śmietankę z cukrem pudrem, aż stanie się gęsta i puszysta. Dodaj białe wino.
- Obierz cytrynę, wyciśnij z niej sok, a skórkę zetrzyj.
- Do śmietany ubitej z cukrem i winem dodaj sok i odrobinę startej skórki cytryny, całość dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą łyżki przenieś piankę z naczynia do miseczek lub pucharków.
Przeczytaj także: Nie kupuj, zrób swoje własne. Przepis na domowe Trufle
Jeśli masz ochotę, dodaj do pianki swoje ulubione owoce – polecamy truskawki lub jagody. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do deseru również garść migdałów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.