Aby przygotować cytrynowe batoniki, nie musisz mieć ani miksera, ani specjalnych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka składników i dobrych chęci, a będziecie mogli wraz z całą rodziną cieszyć się tą pyszną przekąską!
Cytrynowe batoniki. Składniki:
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek soku z cytryny
Cytrynowe batoniki. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Prostokątną formę do ciasta wyłóż folią aluminiową.
- Przygotuj spód. Wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce.
- Dodaj masło i szybko zagnieć ciasto.
- Wyklej nim blaszkę, lekko dociskając.
- Piecz 20 minut, lekko ostudź
- Przygotuj wierzch: wymieszaj jajka, cukier i mąkę. Dodaj sok z cytryny.
- Wylej na podpieczony spód i piecz jeszcze 20 minut. Ostudź na kratce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl