Czarno-białe naleśniki mogą być podawane o każdej porze dnia, np. na śniadanie czy jako wyszukany deser. Wszystko zależy od sposobu ich podania, dodatków oraz innych szczegółów. Niezależnie od tego, co preferujemy, samo ciasto pozostanie równie cienkie i pyszne.
Przeczytaj także: Zielone naleśniki. Dodaj jeden składnik, a wszystkich zaskoczysz
Czarno-białe naleśniki. Potrzebne składniki:
- szklanka mąki tortowej,
- trzy jajka,
- dwie łyżki kakao,
- półtorej szklanki mleka,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- osobom, które nie posiadają patelni teflonowej, przydadzą się dwie łyżki oleju.
Przeczytaj także: Trik z TikToka na wyborne naleśniki. Musisz go sprawdzić!
Czarno-białe naleśniki. Sposób przygotowania
- W misce umieść wszystkie składniki, poza kakao, całość zmiksuj lub zblenduj, aby uzyskać idealnie gładką masę.
- Gdyby ciasto okazało się zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki. Jeśli jest zbyt gęste, dolej odrobinę mleka.
- Połowę gotowego ciasta przelej do drugiego naczynia, dodając kakao i miksując.
- Rozgrzej patelnię. Jeśli nie ma teflonowej powłoki, pamiętaj o oleju. Wylej na nią odrobinę brązowego ciasta, by utworzyło ono wybrane przez ciebie kształty. Gdy lekko się podsmaży, wylej wariant bez kakao.
Przeczytaj także: Puszyste i delikatne naleśniki. Dodaj jeden składnik
Ze względu na zawartość kakao, tego typu naleśniki należy podawać w wersji "na słodko". Możesz dodać bitą śmietanę, lody, polewę o smaku czekolady lub karmelu. W skromniejszej wersji możesz podać naleśniki z twarogiem i dżemem owocowym.