Tort serowy to jeden z najprostszych deserów. W przeciwieństwie do sernika czy biszkoptu nie "opada", wygląda elegancko i wyśmienicie smakuje. A połączenie dwóch deserów w jednym oznacza, że zasmakuje zarówno miłośnikom serników jak i tortów czekoladowych. Poniżej krok po kroku pokazujemy jak upiec pyszny deser 2 w 1.
Tort serowy z konfiturą. Składniki:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 60 g cukru pudru
- 3 jajka
- 60 g mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki malinowe
- 2,5 szklanki wody
- garść malin
- 260 g śliwek prażonych z czekoladą o smaku orzechowym
- 1 kg sera z wiaderka
- 660 ml śmietanki 30 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 400 g jogurtu greckiego
- 150 g cukru pudru
- 50 g żelatyny
- 3/4 szklanki wody
- 350 g ciasteczek
- 250 g borówki amerykańskiej
- 330 ml śmietanki 30 proc.
- 1 krem śmietankowy do tortów w proszku
Tort serowy z konfiturą. Wykonanie:
Aby przygotować ciasto:
- Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić
- Białka ubić z połową pudru
- Czekoladę przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy.
- Zmiksować, przesiać mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować
- Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić
- Wylać do tortownicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 min do tzw. suchego patyczka
- Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki
Aby przygotować wkładkę:
- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia
- Tortownicę 22 cm zafoliować w środku i wylać tam galaretkę
- Wrzucić maliny i schłodzić do zgęstnienia
- Wyjąć delikatnie z folii
- Spód czekoladowego ciasta włożyć do tortownicy 22 cm
- Posmarować połową musu śliwkowego
- Włożyć krążek galaretki z malinami
- Posmarować resztą musu śliwkowego
- Przykryć górą ciasta i schłodzić w lodówce
Aby połączyć dwa ciasta i przygotować masę serową:
- Tortownicę 27 cm zafoliować w środku, dodatkowo zabezpieczyć bok grubszą folią i włożyć tam mały torcik.
- Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić
- Zmiksować śmietankę z cukrem pudrem, potem porcjami sera i jogurtu
- Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując
- Dodać ciasteczka i borówkę, szybko wymieszać i przelać do tortownicy. Starać się, żeby masa wlała się między przestrzeń tortownicy
- Schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
- Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia
- Ułożyć tort na paterze
- Zmiksować śmietankę z kremem wg wskazówek na opakowaniu
- Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką
- Zrobić odpowiednie rozetki. W środek rozetek włożyć po 1-2 łyżek konfitury
- Cały tort schłodzić. Tort kroić ciepłym nożem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl