Do wykonania mozzarelli nie potrzeba wielu składników. Potrzebne będzie mleko i podpuszczka. Podpuszczka nie jest drogim składnikiem i można bez problemu dostać ją w eko sklepach lub zamówić przez internet. Przyda się do następnego sera, bo gdy spróbujesz tego, na jednym się nie skończy!
Przepis na mozzarellę. Składniki:
- 2 litry mleka
- 1/4 łyżeczki podpuszczki
- 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przepis na mozzarellę. Wykonanie:
- W 120 ml ciepłej wody rozpuść kwasek cytrynowy, dodaj mieszankę do mleka, podgrzej je do temp. 32 stopni, wyłącz ogień
- Podpuszczkę rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj do mleka, wymieszaj i odstaw na 5-7 minut pod przykryciem
- Powstałą galaretkę przetnij nożem (w garnku!) w kostkę
- Podgrzej ser do 40 stopni, delikatnie mieszając, zacznie w końcu nabierać gęstej konsystencji
- Wyłącz ogień i mieszaj 3 minuty
- Odsącz ser na sicie
- Ser porządnie odciśnij, podgrzej 30 sekund w mikrofali, ser powinien być gorący
- Ugniataj ser na blacie jak ciasto i nadaj mu dowolny kształt
- Włóż mozzarellę na chwilę do lodowatej wody
- Gotowe! Przechowuj w lodówce
Zobacz także: Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl