Przepis na domową musztardę składa się z kilku ogólnodostępnych składników. Przyda się także dobry moździerz lub blender. Choć klasyczna musztarda dijon jest nieco ostra, tak według uznania można zrobić jej delikatniejszą wersję dodając odrobinę miodu.
Czytaj także: Przepis na schabowego bez mięsa. Musisz go spróbować
Przepis na domową musztardę. Potrzebne składniki:
- 200g białej gorczycy
- 200 ml octu jabłkowego
- 50 ml białego wina
- łyżeczka soli
Przepis na domową musztardę. Sposób wykonania:
- Gorczycę namocz w wodzie na dwie godziny
- Odlej wodę od namoczonych nasion i wsyp do moździerza
- Ucieraj dokładnie do uzyskania papki
- Dodaj ocet i sól i dalej ucieraj
- Po chwili dodaj wino i jeśli papka będzie zbyt sucha - odrobinę wody
- Ucieraj do uzyskania żółtej, musztardowej masy
- Masę przełóż do sitka o rzadkich oczkach
- Za pomocą łyżki przetrzyj przez sito musztardę tak, by ewentualnie pozostałości i grudki zostały na sicie
- Gotową musztardę przełóż do słoika
Musztarda dijon powinna być utarta na gładko. Jednak jeśli lubisz kawałki gorczycy, możesz przerwać ucieranie na wcześniejszym etapie.
Zobacz także: Prozdrowotne właściwości gorczycy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl