O jakości dobrej pizzy świadczą dodatki. Prawdziwi Włosi wiedzą, że im mniej ich na pizzy, tym lepiej. Dlatego zamiast zamawiać coraz droższe i wymyślne pizze z przypadkowych lokali, warto spróbować przyrządzić ten przysmak samemu. Wystarczy woda, drożdże, ulubione dodatki i dobra mąka, która jest sekretem idealnego ciasta na pizzę.
Domowa pizza. Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego (możesz użyć innego np. kokosowego
- kostka drożdży
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- przecier pomidorowy tarty ser żółty
- kulki mozarelli (opcjonalnie)
- ulubione dodatki (pieczarki, wędliny, salami, papryka)
- zioła suszone
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Sernik bez twarogu. Takiego na bank nie jadłeś
Domowa pizza. Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn z drożdży, cukru i ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kwadrans.
- Kiedy drożdże wyrosną, połącz je z mąką (idealna będzie specjalna mąka na pizzę "włoska 00", ale zwykła pszenna też da radę i wodą. Dodaj szczyptę soli i olej. Dokładnie wyrób ciasto tak, by było aksamitne i bez grudek.
- Ciasto zostaw do wyrośnięcia na minimum pół godziny.
- Gotowe rozpłaszcz w dłoniach i wyrabiaj najlepiej bez użycia wałka, aż osiągniesz odpowiedni kształt.
- W rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wlej przecier pomidorowy dodaj sól i zioła i gotuj mieszając, aż sos odparuje wodę. Gotowy rozsmaruj na cieście.
- Posyp pizzę serem, dodaj ulubione składniki, zagnieć ciasto na brzegach, by sos nie rozlewał się na boki.
- Piecz w 200 stopniach przez kwadrans lub dłużej. Pizza będzie gotowa, gdy brzegi się zarumienią, a ser będzie w pełni rozpuszczony.
Czytaj także: Pieróg karelski. Tani i oryginalny przepis na obiad według Katarzyny Bosackiej
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.