Przepis na domowe maślane bułeczki jest łatwiejszy, niż mogłoby się wydawać. A gotowy wypiek niczym nie odbiega od tych znanych nam ze sklepu. Najważniejszym punktem robienia bułeczek jest ich wyrabianie. Kiedy ciasto będzie kleiło się do rąk pomóż sobie szpatułką. Unikaj podsypywania mąki, wyrabianie ciasta zajmie chwilę, ale naprawdę jest tego warte!
Przepis na bułeczki maślane. Potrzebne składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 22 g cukru
- 3 g soli
- 3 g suchych drożdży
- 120 ml mleka
- 64 ml wody
- 10 g masła w temperaturze pokojowej
Przepis na bułeczki maślane. Sposób wykonania:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól
- Dodaj drożdże, mleko i wodę
- Całość wymieszaj i ugniataj dokładnie przez minimum 10 minut, ciasto powinno być lekko lepiące się i gumowate
- Gdy ciasto będzie już wyrobione, dodaj do niego masło, znów dokładnie wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i da się je ulepić w zwartą kulę
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut
- Wyjmij wyrośnięte już ciasto, ugnieć je jeszcze przez chwilę i podziel na mniejsze kuleczki, odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut
- Po tym czasie ułóż kuleczki obok siebie keksówce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni
Gotowe bułeczki najlepiej smakują na ciepło posmarowane masłem. Jeśli chcesz, by bułeczki były jeszcze bardziej miękkie, po włożeniu je do keksówki zostaw je na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.