Nie ma chyba łatwiejszych ciastek do wykonania niż herbatniki. Jest jednak sposób na to, by zwykłe ciastka smakowały o wiele lepiej. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że najlepiej na świecie! Idealne do herbaty, kawy i do podjadania! Nasz sekret? Palone masło i odrobina gruboziarnistej soli. Ciastka są wtedy karmelowo-maślane, delikatne, kruche ze słonym akcentem, który idealne współgra z wyważoną słodyczą.
Czytaj także: HIT! Ciasto mocno czekoladowe. Tylko 2 składniki
Przepis na herbatniki. Składniki:
- 200 g masła
- 350 g mąki
- 100 g cukru brązowego w pudrze (może też być zwykły)
- 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- pół łyżeczki gruboziarnistej soli himalajskiej
Przepis na herbatniki. Wykonanie:
- Masło pokrój w kostkę, wrzuć do rondelka i na małym ogniu rozpuść, gotuj często mieszając do uzyskania jasnobrązowego koloru, masło powinno zacząć orzechowo pachnieć
- Przestudź chwilę masło, by zagniatając ciasto nie poparzyć sobie rąk i nie zwarzyć śmietanki
- W tym czasie do większej misy przez sito przesiej mąkę i cukier puder, dodaj śmietankę i masło
- Ciasto ugniataj na gładką masę
- Schłodź ciasto w lodówce min. godzinę
- Ciasto formuj w dowolne kształty u układaj na blasze wyłożonej papierem
- Wierzch każdego ciastka posyp kilkoma ziarenkami soli
- Piecz ok. 12 min w temp 180 stopni
Czytaj także: Prosty i niezawodny przepis na babkę wielkanocną
Zobacz także: Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl