Kluski śląskie zazwyczaj podajemy zamiast ziemniaków. Najlepiej smakują polane sosem lub masłem z dodatkiem podsmażonej cebulki albo boczku. Zajadają się nimi nie tylko mieszkańcy Śląska, ale także innych regionów Polski.
Przepis na kluski śląskie. Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalnie)
- sól do smaku
Czytaj także: Przepis na gołąbki bez zawijania. Pomysł na szybki obiad
Przepis na kluski śląskie. Sposób przygotowania
- Obierz i ugotuj ziemniaki
- Po ugotowaniu przeciśnij je przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa
- Włóż masę z ziemniaków do miski i podziel ją na cztery równe części
- Odłóż jedną część masy i wsyp w jej miejsce mąkę ziemniaczaną
- Dodaj odjętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków
- Dodaj szczyptę soli i jajko (opcjonalnie)
- Wymieszaj wszystkie składniki i całość dokładnie zagnieć
- Uformuj z masy kulki i zrób w nich dziurki
- Po uformowaniu wrzuć kluski do gorącej wody
- Gdy wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty
Czytaj także: Przepis na frytki belgijskie. Idealna przekąska z 3 składników
Zobacz także: Sposób na idealną mizerię. Polecany przez szefów kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: