Pianki marshmallow to znana amerykańska przekąska. Pianki najczęściej dodaje się do gorącego kakao lub opieka się nad ogniskiem. Ich wykonanie w domu samemu jest bardzo proste.
Przepis na domowe marshmallow. Potrzebne składniki:
- 240 ml gorącej wody
- 30 g żelatyny
- 250 g cukru
- ewentualnie: kolorowy barwnik lub olejek waniliowy
- odrobina oleju do wysmarowania formy
Przepis na domowe marshmallow. Sposób wykonania:
- Żelatynę wymieszaj z 120 ml gorącej wody aż się rozpuści
- Elastyczne silikonowe naczynie wysmaruj tłuszczem
- Cukier zagotuj z dodatkiem 120 ml wody, gdy się rozpuści gotuj do uzyskania cukrowego syropu, który będzie nieco ciągnący, nie zapominaj o mieszaniu
- Dodaj wcześniej przygotowaną żelatynę
- Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając do dokładnego połączenia się składników
- Masa powinna się spienić i ponieść do góry, jej konsystencja powinna zrobić się jeszcze bardziej ciągnąca
- Masę przelej do suchej miski, odstaw do przestudzenia na 5 minut i miksuj przez 5-6 minut, aż powstanie biała, puszysta masa
- Na tym etapie możesz dodać barwnik lub olejek waniliowy
- Masę piankową wylej na przygotowaną wcześniej formę wysmarowaną olejem
- Zostaw pianki na 4 godziny w temperaturze pokojowej, po tym czasie wyjmij piankę z formy i pokrój na mniejsze części
Czytaj także: Prosty sposób na kanapkę z jajkiem inaczej
Zobacz także: Zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl