Przepis na domowe masło to świetna alternatywa dla sklepowych kostek, które z miesiąca na miesiąc drożeją. Ceny masła idą w górę, za zwykłą kostkę zapłacimy od 8 do nawet 13 zł. Oprócz tego, producenci ukradkiem zmniejszają gramaturę popularnych produktów szukając oszczędności, w reakcji na panującą inflację czy wzrost cen energii.
Aby przyrządzić masło samemu, wystarczy kilka składników i zwykły mikser, blender lub inny robot kuchenny. Wytrwali mogą spróbować użyć zakręcanego słoika albo butelki. Podczas robienia domowego smarowidła ważne jest, by postawić na tłustą śmietanę, min. 30 proc. Świetnie sprawdzi się też 36 proc. lub ta od rolnika.
Kolejną ważną zasadą jest temperatura śmietany. Ważne, by była pokojowa. Najlepiej dużo wcześniej wyjąć ją z lodówki, ale nie doprowadzić do nadmiernego "podgrzania". Zbyt ciepła śmietana sprawi, że trudno będzie uformować masło, a zbyt zimna wydłuży proces ubijania.
Czytaj także: Błyskawiczne serowe ciastka z 3 składników. Wypróbuj raz, a już nigdy nie przestaniesz
Przepis na domowe masło. Lista składników
- 600 g śmietany 30% lub 36%
- sól do doprawienia na koniec
Przepis na domowe masło. Sposób przygotowania
- śmietankę wlej do blendera lub innego naczynia miksującego, albo butelki czy słoika
- ubijaj na najwyższych obrotach przez ok. 6 minut
- śmietana będzie miała zmienną konsystencję podczas miksowania
- z czasem oddzielą się wyraźne żółtawe gródki - to nasze masło
- pozostałą maślankę należy oddzielić przez sitko, a masło uformować i odcisnąć za pomocą ręki lub dużej łyżki
- można uformować z niego kulę lub dowolny kształt, a następnie schować do lodówki
- i gotowe!
Czytaj także: Najlepsza pasta na kanapki. Zrobisz ją w 15 minut