Orzeszki w panierce można dostać w każdym sklepie. Jednak nie da się ukryć, że w składzie takiej przekąski znajdzie się cała tablica Mendelejewa. A po co się truć, skoro można szybko zrobić takie orzeszki w domu. Bez konserwantów i takie, jakie lubisz.
Czytaj także: Budyniowe racuchy. Nowe wersja znanego przysmaku
Przepis na domowe orzeszki w panierce. Składniki:
- 5 szklanek orzeszków ziemnych
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- papryka wędzona
- papryka słodka
- kurkuma
- curry w proszku
- odrobina mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przepis na domowe orzeszki w panierce. Wykonanie:
- Mąkę połącz z jajkami i wymieszaj, dodawaj powoli mleko to dej pory, aż powstanie gęste ciasto
- Dodaj przyprawy, wymieszaj dokładnie
- W garnku rozgrzej olej, musi być go dużo, by orzeszki mogły swobodnie w nim pływać
- Orzeszki wsyp do ciasta i za pomocą łyżki z oczkami wrzucaj go gorącego oleju, pilnuj, by się nie posklejały
- Gdy orzeszki nabiorą złotego koloru wyjmij je z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, by ściekł z nich tłuszcz
- Na koniec możesz posypać dodatkowo papryką
Zobacz także: Pistacje - dlaczego warto po nie sięgać?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl