Domowe placki tortilli smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Poza tym nie mają konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Możesz zrobić z nich pyszne wrapy ze swoim ulubionym farszem.
Przepis na domowe placki tortilli. Potrzebne składniki (na ok. 12 placków):
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 30 g roztopionego masła
- 200 ml bardzo gorącej wody
- łyżeczka soli
Przepis na domowe placki tortilli. Sposób przygotowania
- Dodaj do miski mąkę, sól, roztopione masło i wrzątek
- Zamieszaj wszystko łyżką
- Po chwili zacznij wyrabiać ciasto
- Rób to tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie
- Przykryj ciasto folią i odstaw na ok. 20 minut
- Podziel ciasto na 12 kawałków
- Z każdego kawałka uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją jak najcieniej
- Smaż placki na nagrzanej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony
Czytaj także: Przepis na tortillę z kurczakiem. Ciekawy dodatek
Zobacz także: Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl