Domowe ptasie mleczko usatysfakcjonuje najwybredniejszych smakoszy. Jest nie tylko smaczne, ale również zdecydowanie tańsze od sklepowego, a przepis nie sprawi kłopotu nawet niedzielnym kucharzom. Pamiętaj jednak, że domowe ptasie mleczko nie postoi tyle, co sklepowe - nie ma w nim konserwantów.
Przepis na domowe ptasie mleczko. Potrzebne składniki:
- 5 lub 6 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki żelatyny
- pół szklanki wrzątku polewa:
- 3 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
- 6 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku
Przepis na domowe ptasie mleczko. Sposób przygotowania:
- Zalej żelatynę wrzątkiem i mieszaj aż wszystkie grudki się rozpuszczą, odstaw do ostygnięcia
- Do miski wbij białka, zacznij ubijanie od niskich obrotów i stopniowo przejść do wyższych, w połowie ubijania dodaj sól
- Do sztywnej piany dodawaj - po łyżce- cukier i ubijaj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru
- Jak sprawdzić, czy masa jest gotowa? Potrzyj odrobinę między palcami, nie powinieneś wyczuć grudek cukru
- Do bezy dodaj wanilię i przestudzoną żelatynę, zmiksuj całość na niskich obrotach
- Przelej masę do blaszki i odstaw do ostygnięcia i stężenia. W tym czasie zrób polewę czekoladową:
- W rondelku podgrzewaj na małym ogniu tłuszcz, śmietanę, kakao i cukier, mieszaj aż się połączą
- W misce rozpuść żelatynę we wrzątku i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści
- Wlej żelatynę do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj, potem zdejmij rondelek z ognia
- Ostudź nieco polewę, polej nią stężałą masę waniliową, wyrównaj i pokrój ptasie mleczko w kostki
- Możesz też najpierw pokroić masę waniliową w kostki i każdą z osobna zanurzać w polewie czekoladowej
I gotowe! Trochę zachodu i możesz cieszyć się delikatnym smakiem ptasiego mleczka. Spróbuj też przepisu na ciastka Oreo lub ciastko jabłkowe jak z McDonald's.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.