Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego stał się w ostatnim czasie bardzo modny. Trudno się dziwić - taki chleb praktycznie zawsze się udaje, ma chrupiącą skórkę, jest miękki w środku, a w dodatku nie wymaga zaawansowanych kuchennych umiejętności.
Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego. Potrzebne składniki
- 650g mąki pszennej
- 500 ml letniej wody
- 25g drożdży (świeżych) lub 7g suchych
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego. Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj drożdże i cukier, dodaj pół szklanki ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Jeśli korzystasz z suchych drożdży, pomiń ten krok i dodaj wszystko razem w następnym kroku
- Do dużej miski wsyp mąkę, sól, dynię i słonecznik. Wymieszaj
- Do suchych składników dodaj olej, wodę i powstały zaczyn drożdżowy (tylko gdy korzystasz ze świeżych drożdży)
- Dokładnie wszystko wymieszaj
- Miskę owiń folią i wstaw do lodówki na całą noc
- Rano wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego bochenek. Możesz lekko podsypać je mąką, by mniej się kleiło
- Pozostaw pod przykryciem na ok. jedną godzinę
- Piekarnik rozgrzej do 250 st. C. razem z naczyniem żaroodpornym
- Bochenek umieść w nagrzanym naczyniu żaroodpornym
- Piecz chleb pod przykryciem w 250 st. C. przez 30 minut
- Zmniejsz temperaturę do 220 st. C. i piecz bez przykrycia jeszcze przez 20 minut
- Wyjmij chleb z piekarnika. Zanim go pokroisz, poczekaj aż ostygnie
Potrzebujesz pieczywo, które będzie gotowe jeszcze szybciej? Polecamy nasz przepis na bułki, na przygotowanie których wystarczy godzina.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.