Domowy majonez - prosty przepis. Wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne i każdy powinien mieć je wśród domowych zapasów. Domowy majonez można zrobić w blenderze, w mikserze, ale także bez blendera, czyli ręcznie.
Domowy majonez. Potrzebne składniki
- 1 całe jajko
- 200 ml oleju roślinnego
- łyżka octu spirytusowego lub winnego (pamiętaj, że każdy ocet nada majonezowi inny smak, a do majonezu klasycznego idealny będzie ocet spirytusowy)
- łyżeczka musztardy, najlepiej sarepskiej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Domowy majonez. Sposób przygotowania w blenderze
- Do wysokiego naczynia wbij jajko i dodaj wszystkie pozostałe składniki
- Włóż blender na dno naczynia i włącz na wysokie obroty
- Gdy zobaczysz, że majonez zaczyna się ubijać, powoli wyciągaj blender ku górze, aż majonez "wchłonie" cały olej
- Gotowe
Domowy majonez. Sposób przygotowania w mikserze lub ręcznie
- Do miski wbij jajko i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju
- Zacznij miksować lub ubijać ręcznie
- Bardzo powoli, małym strumieniem dodawaj olej do ubijanej masy
- Możesz przestać dodawać olej, gdy majonez uzyska odpowiednią konsystencję
- Gotowe
Majonez najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce. Będzie miał wtedy mniej octowy smak. Taki majonez nie zawiera sztucznych konserwantów. Może być przechowywany w lodówce, np. w słoiku, ale pamiętaj, że data jego przydatności będzie krótsza od majonezu kupionego w sklepie.
Taki majonez idealnie nadaje się do sałatki jarzynowej, którą wielu Polaków przygotowuje na Wielkanoc, ale także do jajek i kanapek.
Masz ochotę na deser? Polecamy prosty przepis na ciasto bez jajek, mleka i masła.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.