Do zrobienia domowego majonezu potrzebujesz zaledwie 4 składników oraz przyprawy. Wystarczy, że wszystkie składniki wrzucisz do jednego pojemnika i wszystko razem zblendujesz. Majonez posłuży ci jako dodatek do wielu dań wielkanocnych np. faszerowanych jajek, sałatek, sosów czy pieczonych mięs i warzyw. Domowy majonez możesz przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.
Czytaj także: Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Przepis na domowy majonez. Składniki:
- 1 jajko
- 200 ml oleju
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Przepis na domowy majonez. Wykonanie:
- jajko polej wrzątkiem, po czym zalej je zimną wodą
- jajko wbij do wysokiej miski lub innego pojemnika
- dodaj szczyptę soli, pieprzu, musztardę, ocet lub sok z cytryny i wlej delikatnie olej
- do miski włóż blender i trzymając noże na dnie miksuj na najwyższych obrotach do momentu powstania gęstej masy
- majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce
Zobacz także: Zdrowotne właściwości majonezu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl