Wystarczy rzut oka na przepis na makaron domowej roboty, by przekonać się, że jego przygotowanie jest wręcz dziecinnie proste. Nasze babki i prababki wcale nie miały w zwyczaju kupować makaronu – wręcz przeciwnie, przygotowywały go własnoręcznie. W dodatku w ten sposób można uniknąć szkodliwych konserwantów. Zdrowo i pysznie!
Przeczytaj także: Taki makaron omijaj z daleka. Może być śmiertelnie niebezpieczny
Przepis na makaron domowej roboty. Potrzebne składniki
- szklanka mąki typu 00
- dwa jajka
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki wody
Przeczytaj także: Ten przepis podbił TikToka. Najsłynniejszy makaron social mediów
Przepis na makaron domowej roboty. Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej na stolnicę i zrób w niej małe wgłębienie. Następnie wbij w nie dwa jajka, które doprawisz szczyptą soli.
- Ugniataj ciastko, aż składniki utworzą jednolitą masę. W międzyczasie zacznij podgrzewać wodę.
- Gdy woda będzie już letnia, dodaj ją do ciasta i zacznij formować masę. Już przygotowaną przykryj ścierką i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po upływie około 25 minut ponownie przenieś ciasto na stolnicę, rozwałkuj je, a następnie potnij w cienkie paski. Jeżeli przykleja się do wałka, posyp je cienką warstwą mąki.
- Zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć, ostrożnie umieść w niej paski makaronu. Uważaj, żeby ich nie rozgotować – powinny zostać wyjęte po najpóźniej 4-5 minutach!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Twój makaron jest już gotowy. Teraz możesz przystąpić do przygotowywania niedzielnego rosołu lub zupy pomidorowej.
Przeczytaj także: Przepis na makaron z białym serem. Smak, który pamiętamy z dzieciństwa
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.