Döppekuchen to niemiecki odpowiednik naszych placków ziemniaczanych, który nieco przypomina znaną u nas babkę ziemniaczaną. Dzięki temu, że jest przygotowywany w piekarniku, a nie na patelni, niemiecki placek jest zdecydowanie mniej tłusty i nie wymaga tak dużo pracy. Składniki wystarczy ze sobą wymieszać, upiec i gotowe!
Przepis na döppekuchen - niemiecki placek ziemniaczany z piekarnika. Potrzebne składniki
- 600 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych lub mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii
Przepis na döppekuchen - niemiecki placek ziemniaczany z piekarnika. Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj razem z cebulą na tarce o dużych oczkach lub w robocie kuchennym
- Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
- Następnie dodaj jajka, płatki owsiane i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub masłem, przełóż do niego ziemniaczaną masę i przykryj.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około półtorej godziny, na ostatnie 10-20 minut odkryj naczynie.
Placek możesz podać z kwaśną śmietaną, jogurtem i ziołami, ale także z ulubionymi sosami, np. grzybowym. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl