Kotlet z dodatkiem żółtego sera i wędzonej szynki z pewnością podbije serce każdego, kto lubi tradycyjne schabowe. To doskonały pomysł na niedzielny obiad lub przyjęcie. Koniecznie przygotuj u siebie w kuchni.
Czytaj także: Cukinia po prowansalsku. Tani i szybki pomysł na obiad
Schabowy po góralsku. Potrzebne składniki:
- pół kilograma schabu bez kości
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej
- kilka plastrów sera żółtego
- 1-2 jaja
- sól i pieprz w ilość do smaku
- kilka łyżek mąki pszennej
- bułka tarta do obtoczenia mięsa
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Schabowy po góralsku. Sposób wykonania:
- mięso ujemy, osusz i pokrój na plastry
- każdy plaster rozbij za pomocą tłuczka, a następnie posyp solą oraz pieprzem
- każdy kotlet obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce
- na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż mięso na niewielkim ogniu
- kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego
- na kotletach układaj po plastrze szynki i sera
- przykryj naczynie i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza
- gdy ser się roztopi, kotlety wyjmij i od razu podawaj
Kotlety podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Aby mięso było jeszcze lepsze, przez usmażeniem włóż je do miski z maślanką i pokrojoną cebulą. Marynuj mięso w ten sposób nawet przez całą noc. Później będzie bardziej kruche.
Do gotowych kotletów warto użyć oscypka zamiast zwykłego sera żółtego. Można podawać go wtedy z żurawiną. W niektórych wersjach przepisu, oprócz sera i szynki, dodawane są także podsmażone picze arki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.