Duszone jajka z porem może bez trudu przygotować nawet amator. Dodatkowo cały proces powinien zająć około 15 minut. Należy jednak pamiętać, że nie uda nam się przyrządzić potrawy zgodnie z przepisem bez patelni z głębokim dnem. Inaczej składniki zaczną wystawać poza ścianki i cała nasza praca będzie na nic.
Przeczytaj także: Wielki spór o... smażenie jajek. Internauci zbesztali modelkę
Przepis na duszone jajka z porem. Potrzebne składniki
- 1/4 kostki masła
- 5-7 jajek
- szczypta kminku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szklanka świeżych liści szpinaku
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 duże pory
Przeczytaj także: Przepis na panierowane jajka. Niezwykle chrupiące i smaczne
Przepis na duszone jajka z porem. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj warzywa, a następnie przytnij i pokrój por na drobne plasterki.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło i oliwę z oliwek. Następnie dodaj przyprawy i pokrojone plasterki pora. Całość dokładnie wymieszaj.
- Kiedy por stanie się już miękki, skrop go sokiem z cytryny i zalej bulionem warzywnym. Gdy po kilku minutach bulion wyparuje, umieść na patelni szpinak.
- Gdy szpinak zmieni wygląd, zacznij dodawać do potrawy jajka. Na koniec nakryj patelnię pokrywką i odczekaj chwilę.
Przeczytaj także: Brytyjka kupiła w supermarkecie jajka. Wykluły się z nich trzy kaczątka
Potrawa będzie gotowa, kiedy białko stanie się ugotowane, ale żółtko pozostanie lekko rzadkie. Posiłek możesz podawać od razu po zdjęciu z ognia.