Dżem z cebuli to przepyszna przekąska i dodatek do mięsa. Można go także użyć do kanapek czy burgerów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy cebula i cukier.
Dżem z cebuli. Potrzebne składniki:
- 400 g czerwonej cebuli
- 70 g cukru
- 60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
- 120 ml wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
Dżem z cebuli. Sposób przygotowania:
- na suchą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu
- gdy zacznie się karmelizować dodaj pokroją w cienkie paski cebulę
- całość dokładnie wymieszaj
- smaż przez około 20 min na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszaj
- dodaj wino, wodę i ocet i duś przez kolejne 10 minut
- gotowy dżem przełóż do słoików
Gotowe!Jeśli spodobał ci się przepis, to spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.
Zobacz także: Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl