Eklerki są przykładem deseru, który bez względu na czasy nie wychodzi z mody. Nic dziwnego: łączą w sobie chrupkość ze słodyczą czekolady czy – jak w podanym niżej przepisie – miękkością budyniu. Co ważne, przygotowując przysmak w domu, mamy kontrolę nad rodzajem wykorzystanych do pieczenia produktów, tym samym unikając barwników spożywczych czy spulchniaczy.
Przeczytaj także: Przepis na makaron z pieprzem i serem. Szybkie danie, idealne na obiad
Eklerki z kremem budyniowym – potrzebne składniki
- bita śmietana lub gałka lodów waniliowych albo śmietankowych – opcjonalnie
- paczka budyniu waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- szklanka wody mineralnej
- 3 jajka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 kostki masła
Przeczytaj także: Wyrzucasz obierki po ziemniakach? To błąd! Zrób z nich zapiekankę
Eklerki z kremem budyniowym – sposób przygotowania
- Przygotuj budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Już gotowy odstaw, aby ostygł i nabrał odpowiedniej konsystencji.
- Do garnuszka wlej wodę i zacznij gotować w niej masło. Kiedy się rozpuści, dodaj mąkę, a całość mieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą i szklistą konsystencję.
- Odstaw garnuszek do czasu ostygnięcia masy. Kiedy to nastąpi, dodaj do niej jajka, a całość dokładnie zmiksuj.
- Tak przygotowaną masę wyciśnij – przy użyciu specjalnego rękawa cukierniczego – na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę. Eklerki piecz przez maksymalnie pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Gotowe eklerki odstaw do ostygnięcia. Następnie przy użyciu łyżki wyłóż je przygotowanym wcześniej budyniem waniliowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przeczytaj także: Wyjątkowe pierogi. Z takim nadzieniem pewnie ich nie jadłeś!
Eklerki z kremem budyniowym są już gotowe. Jeśli masz ochotę, przed podaniem możesz dodać do nich bitą śmietanę lub odrobinę lodów – najlepiej waniliowym czy śmietankowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.