Racuchy umie zrobić chyba każdy. Te jednak są wyjątkowe, bo dzięki prostemu sposobowi wychodzą lżejsze i puszyste. Najlepiej będą smakować posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą zrobioną z letnich owoców.
Przepis na racuchy omletowe. Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 8 łyżek mąki
- olej do smażenia
- szczypta soli
Czytaj także: Pyszne i tanie. Prosty przepis na miękkie bułeczki
Przepis na racuchy omletowe. Wykonanie:
- Mleko i żółtka jajek połącz razem w miseczce za pomocą trzepaczki
- Dodaj mąkę i wymieszaj tak, by nie było grudek
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli
- Dodaj białko do masy z żółtkami, delikatnie wymieszaj szpatułką
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złocistego koloru
- Po zdjęciu z patelni odłóż racuchy na chwilę na ręcznik papierowy
Czytaj także: Przepis na sernik chmurkę. Wystarczy mleko w proszku
Racuchy można jeść nie tylko na słodko, ale z tego przepisu można podać je również w wytrawnej wersji. Wpasują się w jajecznicę, dobrze będą też smakować z serem i szynką. Jeśli wolisz jednak wersję słodką, możesz dodać do przepisu łyżeczkę cukru.