Panang curry to doskonałe i szybkie tajskie danie. Wymaga kilku składników, które są dostępne w większych marketach lub sklepach z azjatycką żywnością. Warto jednak postarać się o te produkty, aby móc cieszyć się wyśmienitym posiłkiem.
Panang curry smakuje idealnie z ryżem jaśminowym. Jest delikatne i mniej ostre niż inne tajskie potrawy. W Tajlandii często podaje się je z gotowanymi na twardo i solonymi jajkami. Można je także przygotować w wersji wegańskiej: kurczaka zastąp tofu, a sos rybny sosem sojowym.
Czytaj także: Taką ogórkową robiły nasze babcie. Poznaj jej sekret!
Panang curry. Potrzebne składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty curry Panang
- 1/4 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 papryczki chilli
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- olej
Panang curry. Sposób wykonania:
- w wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju
- wrzuć ząbki czosnku i fasolkę
- po krótkim podsmażeniu fasolkę i czosnek wyjmij z patelni
- na tym samym oleju małymi partiami smaż pokrojonego w plastry kurczaka
- po zarumienieniu kurczaka wyciągnij go z patelni
- na tę samą patelnię wrzuć pastę curry, mleko kokosowe, sos rybny, cukier
- gotuj 15 minut, aż sos się zredukuje do 2/3
- dodaj kurczaka, fasolkę i uprażone orzeszki
- całość duś jeszcze przez około 5 minut
- danie przełóż do miseczki i ozdób mleczkiem kokosowym oraz podsmażonym wcześniej czosnkiem