Elastyczne naleśniki są dziecinnie proste w przygotowaniu. Większość składników niezbędnych do produkcji ciasta pochodzi z oryginalnego przepisu. Wystarczy tylko wybrać ich inne warianty, a następnie dodać "specjalny" składnik, czyli... wodę gazowaną.
Przeczytaj także: Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa
Przepis na elastyczne naleśniki – potrzebne składniki
- szklanka mleka
- dwie szklanki wody gazowanej
- 2-3 szklanki mąki pszennej lub tortowej
- 1,5 łyżki oleju do smażenia – jeśli nie dysponujemy patelnią teflonową
- łyżka białego cukru
- łyżka soli
- dowolny farsz do naleśników, np.: dżem owocowy, ser biały, szynka i mozarella, pokrojone świeże owoce itd.
Przeczytaj także: Przepis z TikToka na epicko chrupiące tłuczone ziemniaki
Przepis na elastyczne naleśniki – sposób przygotowania
- W misce umieść wszystkie sypkie składniki. Zacznij od dwóch szklanek mąki, a jeżeli na późniejszym etapie ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodaj trzecią.
- Do sypkich składników dodaj płynne – z wyjątkiem oleju, który posłuży do smażenia. Następnie zmiksuj je przy użyciu blendera lub miksera.
- Miksuj ciasto do momentu, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Teraz czas na "odpoczynek" ciasta. Powód? Często popełniamy błąd i przystępujemy do robienia naleśników natychmiast po zmiksowaniu, co ma opłakane skutki. Tymczasem właśnie dzięki odstawieniu na około 10 minut stanie się idealne do smażenia i smaczniejsze.
- Rozgrzej patelnię i przy pomocy chochli równomiernie rozprowadź po niej ciasto. Pamiętaj o przekładaniu naleśnika tak, aby obie strony równomiernie się zarumieniły.
Przeczytaj także: Przepis na tort arbuzowy. Idealny deser na letnie przyjęcie lub piknik
Teraz możesz pomyśleć o farszu. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością dodatków w jednym placku, ponieważ w takim wypadku mogą one wypływać lub całkowicie przyćmić smak samych naleśników.