Empanadas to przysmak popularny w Meksyku. Najczęściej podawane są z farszem mięsnym z fasolą lub serem. Wszystko jest zależne od kraju i regionu. Ciasto również przygotowywane jest na wszelakie sposoby. Poniżej przedstawiamy przepis na naprawdę proste i klasyczne empanadas, do których nie potrzebujesz wyszukanych składników.
Przepis na empanadas. Potrzebne składniki:
- 250 g mąki
- jajko
- 125 g masła
- 40 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mielonego mięsa
- cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół puszki czerwonej fasoli
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Czytaj także: Spróbuj tego zamiast czipsów. Zdrowiej i smaczniej
Przepis na empanadas. Sposób wykonania:
- Cebulkę drobno pokrój i podsmaż razem z mięsem
- Gdy mięso będzie już usmażone dodaj łyżkę koncentratu, sól i pieprz i fasolę, farsz wymieszaj i podduś chwilę pod przykryciem
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj jajko, masło, wodę, cukier i pół łyżeczki soli
- Zagnieć ciasto dokładnie rękami, gdy masa będzie jednolita, zagnieć ją w kulkę i schłodź w lodówce przez godzinę
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, jak na pierogi
- Przy pomocy szklanki wycinaj z ciasta kółeczka i napełniaj farszem
- Gotowe pierożki piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni
Zobacz także: Specjały kuchni argentyńskiej
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl