Falafel smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy bądź bobu z przyprawami. Podawane są zazwyczaj w hummusem, pitą i warzywami. Można również podać je w formie wrapu lub wegetariańskiego kebaba.
Przepis na falafela. Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 4 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa uniwersalna
- olej do smażenia
Przepis na falafela. Wykonanie:
- Ciecierzycę odcedź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków
- Dodaj dwa jajka, czosnek, przyprawę i posiekaną pietruszkę
- Za pomocą blendera zmiksuj składniki na gładką masę
- W oddzielnych miskach przygotuj mąkę, jajka i bułkę tartą
- Na patelni lub w garnku rozgrzej dużą ilość oleju
- Z powstałej masy ulep kulki obtocz najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej
- Smaż w głębokim, rozgrzanym oleju z każdej ze stron
- Gotowe kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, by ociekły z oleju
Czytaj także: Hit TikToka. Przepis na idealne pieczone ziemniaki
Zobacz także: Domowy falafel krok po kroku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl