Flammkuchen jest z pogranicza kuchni niemieckiej i francuskiej. To placek z ciasta chlebowego podawany z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą. W wielu miejscach nazywana jest "niemiecką pizzą".
Flammkuchen . Potrzebne składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- pieprz
- śmietana 18 proc.
- cebula
- około 200 g boczku
- 2 łyżki oleju
Flammkuchen. Sposób przygotowania:
- wymieszaj mąkę z wodą, solą i olejem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, a następnie przykryj je ścierką i odstaw na pół godziny
- pokrój w paski boczek i cebulę
- rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury
- ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj
- placki połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj kwaśną śmietaną oraz posyp boczkiem i cebulą
- piecz przez około 10 minut
I gotowe! Jeśli spodobał ci się nasz przepis, to koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.
Zobacz także: Naleśniki zapiekane z pieczarkami, serem i szynką
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: