Fondant czekoladowy w ostatnim czasie stał się bardzo popularnym ciastem. Nic dziwnego - wygląda zjawiskowo, a w dodatku jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.
Przeczytaj także: Przepis na "kawę z TikToka". Te składniki na pewno masz w domu
Przepis na fondant czekoladowy. Potrzebne składniki:
- 2 całe jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- świeże maliny/truskawki/borówki (opcjonalnie)
Przeczytaj także: Prosty przepis na blok czekoladowy. Zrobisz go w 20 minut
Przepis na fondant czekoladowy. Sposób wykonania
- Na początek rozpuść czekoladę. Możesz zrobić to w rondelku. Wlej wodę do naczynia, a następnie do rondelka z wodą włóż drugie naczynie, ale nieco mniejsze. Do drugiego naczynia włóż czekoladę i włącz płytę. Kiedy woda osiągnie wysoką temperaturę, wówczas czekolada zacznie się topić. Musisz uważać, aby równomiernie się podgrzewała. W tym celu mieszaj ją co jakiś czas.
- Do miski dodaj pozostałe składniki (poza owocami). Wszystko razem wymieszaj.
- Masa powinna trafić do foremek, które następnie trzeba wstawić do piekarnika. Najlepiej piec w około 150-200 st. Celsjusza. Jeśli włożymy ciasteczka do rozgrzanego piekarnika, a tak właśnie powinniśmy zrobić - wówczas wystarczy piec je nawet ok. 5 minut.
- Ciasto możesz udekorować owocami.
Ciasto po przekrojeniu powinno mieć płynną konsystencję. Z wnętrza wyleje się czekolada.
Zobacz także: Zobacz też: Smak dzieciństwa. Przepis na klasycznego murzynka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: HNM
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: