Frytki z batatów mają delikatniejszy i słodszy smak niż ich tradycyjny odpowiednik. Można je również smażyć na patelni, jednak najlepiej sprawdzi się pieczenie w piekarniku, szczególnie po uprzednim przyprawieniu potrawy.
Przeczytaj także: Przepis na idealne domowe frytki. Jest bardzo prosty
Frytki z batatów. Potrzebne składniki
- trzy duże lub pięć małych batatów
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- majeranek
- szczypta soli i pieprzu
- dla prawdziwych koneserów – cynamon albo kurkuma
- dowolny olej
Przeczytaj także: Jedzcie frytki. Apel w Belgii
Frytki z batatów. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj i obierz bataty, a następnie pokrój je w plastry, łódeczki lub cienkie paski.
- Przygotuj blachę lub naczynie żaroodporne. Żeby frytki nie przywarły, dokładnie wysmaruj spód olejem.
- Ułóż frytki w naczyniu, a następnie dokładnie posyp je przyprawami.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni i poczekaj, aż się nagrzeje.
- Kiedy piekarnik będzie gotowy, wstaw naczynie z batatami i piecz przez około 20-25 minut.
- Jeśli będziesz mieć wątpliwości, czy zakończyć pieczenie, sprawdź miękkość batatów przy użyciu widelca.
Bataty możesz podawać zarówno z keczupem, jak i sosem czosnkowym. Smacznego!
Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.