Fasolka szparagowa to popularne warzywo, które regularnie gości na naszych stołach. Najczęściej jednak stanowi tylko jeden ze składników, a nie danie główne. Ten przepis na alternatywny wariant frytek pokaże, że kryje ona w sobie wielki potencjał kulinarny.
Przeczytaj także: Spróbuj tych frytek. Nie wrócisz do smażonych. Przepis prosty i wygodny
Przepis na frytki z fasolki szparagowej – potrzebne składniki
- porcja zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (ok. 200 g)
- 1/3 szklanki panierki do frytek
- dwie łyżki oleju spożywczego
Przeczytaj także: Frytki po chińsku. Poznaj sekret azjatyckiej przekąski
Przepis na frytki z fasolki szparagowej – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj wszystkie fasolki, a następnie przytnij oba końce każdej z nich. Żeby uniknąć skwierczenia tłuszczu, przed smażeniem dokładnie osusz warzywa za pomocą papierowych ręczników.
- Wykorzystaj połowę panierki, aby obtoczyć całą fasolkę szparagową. W międzyczasie rozgrzej patelnię i nasmaruj ją olejem.
- Ostrożnie umieść fasolkę szparagową na patelni i smaż na małym ogniu. Regularnie przewracaj warzywa, aby uniknąć zwęglenia, w międzyczasie posypując je resztką panierki.
Gdy "frytki" będą już dokładnie zarumienione, a panierka nabierze złotobrązowej barwy, zdejmij patelnię z ognia. Odczekaj, aż jej zawartość odrobinę ostygnie. Możesz podawać fasolkę szparagową zarówno bez żadnych dodatków, jak i z keczupem lub sosem czosnkowym.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.