Do zrobienia "oszukanych" gołąbków nie potrzebujesz wielu składników. Samo wykonanie tego pysznego dania nie zajmie ci również wiele czasu.
"Oszukane" gołąbki robi się niemal identycznie, jak te z kapustą. Są równie smaczne i sycące i z pewnością świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny.
Przepis na gołąbki bez zawijania. Potrzebne składniki:
Gołąbki:
- 600 g mielonego mięsa (może być drobiowe)
- ok. 100 g suchego ryżu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1/2 niewielkiej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 400 g przecieru lub puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Czytaj także: Przepis na stripsy z kurczaka. Smakują lepiej niż w KFC i są zdrowsze
Przepis na gołąbki bez zawijania. Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj al dente
- Cebulę podsmaż na oleju i posiekaj drobno kapustę
- Po ugotowaniu ryżu pozwól mu trochę ostygnąć
- Do miski wbij jajko, wrzuć podsmażoną cebulę, kapustę, mięso mielone
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce
- Łyżką nabieraj farsz i formuj gołąbki
- Piecz na dobrze rozgrzanej patelni. Usmaż gołąbki z obu stron
- Przygotuj żaroodporne naczynie i włóż do niego gołąbki
- Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej, dodaj przecier pomidorowy
- Wlej szklankę bulionu warzywnego i dodaj wszystkie przyprawy
- Duś pod przykryciem 10 minut
- Takim sosem zalej gołąbki w naczyniu żaroodpornym
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Piecz gołąbki przez 40 minut
I gotowe. Gołąbki możesz podawać z ziemniakami.
Zobacz także: Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl