Każdy kraj ma swój sposób na mięsne pulpety. W Polsce są to gołąbki. Żeby jednak uporać się z ich przygotowaniem, trzeba nabrać wprawy. Jest sposób, by ugotować gołąbki szybciej, z prawie tych samych składników.
Przepis na gołąbki bez zawijania. Potrzebne składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 3 szklanki ryżu
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- 2 jajka
- 2 kostki rosołowe lub gotowy domowy bulion (1,5l)
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- cebula
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przepis na gołąbki bez zawijania. Sposób wykonania:
- Kapustę pokrój na cienkie paski
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż
- Mięso wymieszaj z ryżem (niegotowanym), solą, pieprzem, jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
- Do mięsa dodaj kapustę i cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj
- Z powstałej masy ulep kuleczki, obtocz w bułce tartej i podsmaż aż się zarumienią
- Gdy usmażysz pulpeciki włóż je do garnka, zalej 1,5 l wody i dodaj kostki rosołowe (może być gotowy domowy bulion)
- Dodaj przecier pomidorowy, przykryj i gotuj ok 40 minut, póki sos nie zgęstnieje
To tyle! Całość zajmuje o wiele mniej czasu, niż przygotowanie klasycznego gołąbka Choć nie są to "prawdziwe" gołąbki, gdy najdzie na nie ochota, warto przygotować choćby ich namiastkę.
Zobacz także: Zobacz też: Gołąbki inne niż wszystkie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl