Magda Gessler znana jest ze swojej miłości do golonki. Restauratorka nie tylko uwielbia je jeść, ale także podaje je w swoich lokalach. Golonka według jej przepisu rozpływa się w ustach, a dodane do niej piwo powoduje, że skórka jest chrupiąca, a smak niezwykle wyrazisty.
Czytaj także: Przepis na dżem z cebuli. To hit sezonu
Przepis na golonka wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 4 golonki tylne
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Kawałek selera
- 1 por
- 1 butelka ciemnego piwa
- Łyżka słodkiej papryki
- Łyżka majeranku
- Pół łyżki mielonego kminku
- Pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Sól
- Oliwa z oliwek do smażenia
Przepis na golonkę wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Golonki opal z włosków i umyj.
- Włóż je do dużego garnka, zalej wodą, dorzuć pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 2 godziny.
- Po godzinie gotowania do golonki dorzuć obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Wywar posól i gotuj kolejną godzinę.
- Golonki wyjmij z wywaru i ostudź.
- Przygotowuj marynatę: w dużej misce wymieszaj piwo z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i solą.
- Golonki zamocz w marynacie i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie golonki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około godzinę.
- W czasie pieczenia mięso polej kilkukrotnie marynatą.
W restauracji Magdy Gessler golonkę podaje się z młodą kapustą i ziemniakami. Dobrze smakuje także w towarzystwie świeżego chleba i musztardy. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.