Gulasz przypadnie do gustu nie tylko osobom, które preferują kuchnię bezmięsną. Jest smaczny, sycący i zawiera mnóstwo witamin – burak ma w sobie liczne składniki mineralne, takie jak m.in. magnez, potas, cynk czy żelazo.
Przeczytaj także: Kulinarny hit internetu. Frytki z dyni z parmezanem
Przepis na gulasz z buraków – potrzebne składniki
- 1,5 szklanki obranych i pokrojonych na małe kawałki buraków
- mała cebula
- natka pietruszki
- trzy małe ziemniaki
- kostka bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki krojonych pomidorów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy z oliwek
Przeczytaj także: Przepis na curry z dynią i kurczakiem. Rozgrzewająca potrawa na jesień
Przepis na gulasz z buraków – sposób przygotowania
- Umyj, obierz i pokrój cebulę oraz ziemniaki na drobne kawałki. Smaż je na oliwie z oliwek, aż się zeszklą i przyrumienią.
- W oddzielnym garnuszku rozpuść kostkę warzywną – będziesz potrzebować około szklanki. Do cebuli i ziemniaków dodaj przygotowane wcześniej buraki oraz pomidory.
- Smaż warzywa na wolnym ogniu, co kilka minut mieszając.
- Zalej zawartość garnuszka bulionem warzywnym. Dodaj przyprawy i przykryj warzywa, żeby się poddusiły. Gulasz z buraków będzie gotowy, gdy cała woda już odparuje. W międzyczasie umyj i posiekaj natkę pietruszki.
Przeczytaj także: Przepis na makaron z serem. Smakuje zupełnie jak pierogi ruskie
Gulasz z buraków należy podawać na gorąco. Przed podaniem posyp go świeżą natką pietruszki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.