pogoda
Warszawa

Przepis na hit z PRL-u. Bułki z pieczarkami są przepyszne

18

Są pyszne, mięciutkie, a do tego w środku mają mnóstwo pieczarek! Bułki z pieczarkami w PRL-u były prawdziwym rarytasem! A teraz... Cóż, wciąż ciężko im się oprzeć.

Przepis na hit z PRL-u. Bułki z pieczarkami są przepyszne
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Choć w PRL-u wiele brakowało, wśród przepisów można znaleźć prawdziwe perełki. Niewątpliwym hitem były bułki z pieczarkami. Można zjeść je ze smakiem zarówno na obiad, a jeśli coś zostanie... doskonale smakują też zimne. Nic dodać, nic ująć.

Hit PRL-u - bułki z pieczarkami. Składniki:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 ml letniego mleka
  • 125 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Hit PRL-u - bułki z pieczarkami. Wykonanie:

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.
  • Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej.
  • Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
  • Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Przygotować nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, wystudzić.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części, około 80 g każda.
  • Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal.
  • Kłaść nadzienie, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami.
  • Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości.
  • Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
  • Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
NA ŻYWO
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przeżyła atak rekina. Na pomoc ruszyli nieznajomi
Oto co pasażer bmw pokazał w kierunku policji. Szybko się doigrał
Rekordowa aukcja listu z Titanica. Mówią, że był proroczy
Odprowadzasz deszczówkę? Musisz uważać. Kary nawet do 10 tys. zł
Weronika nie daje znaku życia od czterech dni. Trwają poszukiwania nastolatki
Lista najgroźniejszych bakterii szpitalnych. Jak się przed nimi chronić?
Nie żyje Bogdan Gumulak. Strażak przegrał walkę z nowotworem
Poleciał do Madrytu z dziewczyną i całą drużyną rugby. 21-letni Brytyjczyk zaginął
Kontrowersyjny gość w klubie golfowym Trumpa. Chce wybielaczem leczyć raka i Covid
Zobaczyła marchewkę "w kożuchu". Od razu chwyciła za telefon
Co Trump mówił do Zełenskiego w Watykanie? Ekspertka odczytała z ruchu warg
Mówili, że to smugi po świecach. Pleśń zniszczyła zdrowie małżeństwa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić