Choć w PRL-u wiele brakowało, wśród przepisów można znaleźć prawdziwe perełki. Niewątpliwym hitem były bułki z pieczarkami. Można zjeść je ze smakiem zarówno na obiad, a jeśli coś zostanie... doskonale smakują też zimne. Nic dodać, nic ująć.
Hit PRL-u - bułki z pieczarkami. Składniki:
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 125 ml letniego mleka
- 125 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Hit PRL-u - bułki z pieczarkami. Wykonanie:
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.
- Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej.
- Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Przygotować nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, wystudzić.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części, około 80 g każda.
- Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal.
- Kłaść nadzienie, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami.
- Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości.
- Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl