Jabłka na patyku to jeden z ulubionych jesiennych przysmaków Amerykanów. Przepisów jest wiele - można zrobić wersję w czekoladzie lub w karmelu, choć zdecydowanie jabłka najlepiej smakują kiedy wszystkie te składniki się do siebie połączy.
Przepis na jabłka na patyku. Potrzebne składniki:
- 4 małe i słodkie jabłka
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 5 łyżek mleka
- sos karmelowy
- 4 długie wykałaczki lub dłuższe patyki do lodów
- opcjonalnie: pokruszone orzechy
Przepis na karmel znajdziesz tutaj: Jak zrobić karmel? Ten sposób sprawia, że zawsze wychodzi idealny
Przepis na jabłka na patyku. Sposób wykonania:
- Jabłka dokładnie umyj i nożem wytnij z nich delikatnie górną i dolną część
- Przygotuj sos karmelowy
- Czekoladę rozpuść na małym ogniu z dodatkiem mleka
- Ja jabłko nakłuj wykałaczkę lub inny patyczek
- Najpierw zanurz jabłko w karmelu i poczekaj chwilę, aż masa zastygnie
- Później zanurz jabłko w czekoladzie i od razu obtocz w pokruszonych orzechach
Zobacz także: Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl