Jajecznica to bardzo popularna potrawa, która idealnie sprawdza się na śniadanie. Choć wydaje się, że nie wymaga ona umiejętności kulinarnych, to jednak zrobienie puszystej i aksamitnej jajecznicy to nie lada wyzwanie.
Czytaj także: Magda Gessler zdradziła sekret na idealne naleśniki
Dlatego słynny szef kuchni Gordon Ramsay podkreśla, że kandydatom na kucharzy każe przygotować jajecznicę. Jeśli kucharz przejdzie test i jajecznica będzie idealna, to znaczy, że potrafi dobrze gotować. Gordon Ramsay podzielił się także własnym przepisem na doskonałą jajecznicę.
Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Potrzebne składniki
- 3 jajka
- kawałek masła
- pół łyżki gęstej śmietany (najlepiej crème fraîche)
- szczypiorek
- sól i pieprz
Czytaj także: Przepis na pączki idealne. Makłowicz zdradza swój sekret
Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Sposób przygotowania
- Wbij jajka na patelnię i dorzuć kawałek masła, które sprawi, że jajecznica będzie miała aksamitny smak
- Postaw patelnię na dużym ogniu
- Roztrzep jajka
- Cały czas mieszaj, aż masło zacznie się topić
- Po ok. 30 sekundach zdejmij patelnię z ognia, nadal mieszając
- Po 10 sekundach ponownie wstaw patelnię na ogień
- Powtarzaj te czynności przez 3 minuty
- Po usmażeniu dodaj łyżeczkę śmietany, która sprawi, że jajecznica będzie miała wyjątkową, kremową konsystencję
- Tuż przed podaniem dopraw jajecznicę solą i pieprzem i posyp posiekanym szczpiorkiem
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.