Większość przepisów na pastę jajeczną jest do siebie łudząco podobna. Ewentualną różnicę można ewentualnie zauważyć m.in. w proporcjach czy rodzaju przypraw. Niewiele osób decyduje się jednak na dodanie... startego żółtego sera. Wystarczy nawet odrobina, aby pasta wprost rozpływała się w ustach.
Przeczytaj także: Kotlety mielone w nowym wydaniu. Hit na polskich stołach
Przepis na pastę jajeczną – potrzebne składniki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- ząbek czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 g startego żółtego sera
Przeczytaj także: Pizza z chipsami. Przepis na połączenie, które wydaje się niemożliwe
Przepis na pastę jajeczną – sposób przygotowania
- Ugotowane już jajka obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Następnie dodaj do nich żółty ser, całość dokładnie wymieszaj.
- Obierz i zetrzyj ząbek czosnku, umyj i drobno posiekaj koperek. Oba składniki dodaj do sera i jajek.
- Połącz pozostałe składniki z majonezem i musztardą, całość mieszaj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Twoja pasta jajeczna jest gotowa. Możesz używać jej jako dodatku do pieczywa lub innych śniadaniowych przekąsek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.