Jajecznica z pesto i awokado urozmaici "standardowy" jadłospis, a do tego jest prawdziwą bombą witaminową. Rozpoczęcie dnia od równie pożywnego śniadania pozwoli nabrać sił oraz pozytywnie odbije się na stanie zdrowia. W dodatku niezwykle łatwo ją przyrządzić.
Przeczytaj także: Przepis na mięsne babeczki. Wytrawny posiłek na obiad lub kolację
Przepis na jajecznicę z pesto i awokado – potrzebne składniki:
- cztery łyżki zielonego pesto
- dwa jajka
- szczypta soli
- szczypta kolorowego pieprzu
- szczypta czarnego pieprzu
- łyżeczka serka topionego naturalnego
- kromka dowolnego rodzaju chleba
- jedno dojrzałe awokado
- pół łyżki oliwy z oliwek
Przeczytaj także: Kotlety mielone w nowym wydaniu. Hit na polskich stołach
Przepis na jajecznicę z pesto i awokado – sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej zielone pesto.
- Bezpośrednio na pesto rozbij dwa jajka. Odczekaj, aż się zetną i przerzuć je na drugą stronę. Powtarzaj czynność, aż jajecznica będzie dokładnie wypieczona. W międzyczasie dodaj do niej odrobinę czarnego i kolorowego pieprzu.
- Gdy jajecznica będzie już gotowa, weź kromkę chleba i posmaruj serkiem topionym. Następnie umyj i przekrój na pół awokado. Za pomocą łyżki wybierz wnętrze i starannie rozsmaruj na kromce.
- Na tak przygotowanej kromce połóż jajecznicę z pesto. Na koniec dodaj odrobinę soli i oliwy z oliwek.
Przeczytaj także: Przepis na mleko skondensowane. Idealne jako deser i polewa do ciast
Twoja jajecznica z pesto i awokado jest gotowa. Do tak zdrowego i sycącego śniadania będzie świetnie pasował świeżo wyciskany sok lub zdrowe smoothie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.