Jajecznica wydaje się jednym z najprostszych dań, które możemy przyrządzić w kuchni. Najczęściej jedzona na śniadanie z dodatkiem warzyw i chleba. Jedni lubią bardziej ściętą, a inni wilgotną. Nieważne, jaka jest jajecznica, oczywistym jest, że przyrządza się ją na patelni! Gordon Ramsay mówi jednak stanowcze "nie".
Jeden z najsłynniejszych i najlepiej zarabiających szefów kuchni na świecie ma inny sposób na jajecznicę. Przede wszystkim nie smaży jej na patelni. Ta jest potrzebna tylko do podgrzania dodatków. Jajka Ramsay przygotowuje... w garnku!
Nietypowa metoda przyrządzania jajecznicy Gordona Ramsaya polega na wbiciu jajek do garnka, dodaniu do nich masła i postawieniu naczynia na niewielki ogień. Następnie zaczynamy mieszanie! Nie przestajemy tego robić aż do momentu, gdy jajecznica będzie gotowa. To jednak nie koniec. Podczas mieszania kilkukrotnie zdejmujemy garnek z ognia i stawiamy go tam ponownie. Musisz spróbować!
Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Potrzebne składiniki:
- jajka (dowolna liczba, Ramsay przygotowywał swoje danie z 3 sztuk)
- szczypiorek (tyle, ile lubimy)
- 2 łyżki masła (na 3 jajka)
- sól, pieprz
- 1 łyżka śmietany "creme fraiche" (można zastąpić ją śmietanką kremówką 36% z odrobiną jogurtu naturalnego lub maślanki)
- ulubione pieczywo (duża kromka)
- pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
- 2 duże pieczarki
Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya. Sposób przygotowania:
- kromkę chleba wkładamy do tostera i podgrzewamy
- na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
- kładziemy pieczarki bez nóżek i podsmażamy z jednej strony
- posypujemy solą i pieprzem
- to samo robimy z pomidorkami koktajlowymi
- w międzyczasie do garnka wbijamy jajka
- dodajemy masło
- stawiamy na ogień i dokładnie mieszamy
- gdy wszystko uda się ze sobą połączyć, zdejmujemy garnek z ognia
- wciąż mieszamy
- ponownie stawiamy garnek na ogień
- znów go zdejmujemy, nie przestając mieszać
- czynność powtarzamy około 3 razy
- w międzyczasie dodajemy śmietanę
- na koniec zdejmujemy z ognia garnek z jajkami
- dodajemy sól i pieprz oraz szczypiorek
- grzankę wyjmujemy z tostera
- układamy chleb na talerzu, obok pieczarki i pomidorki
- jajecznicę podajemy na chlebie
- gotowe!