Jajecznica z dynią i serem nie jest potrawą czasochłonną w przygotowaniu. Z powodzeniem więc możemy ją przygotować nawet w te dni, kiedy zaspaliśmy czy wyjątkowo spieszymy się do miejsca pracy lub nauki. Wystarczy pilnie przestrzegać punktów zawartych w przepisie.
Przeczytaj także: Matka nie chciała zrobić jajecznicy. Dorosły syn wpadł w szał
Jajecznica z dynią i serem – potrzebne składniki
- dwa lub trzy jajka średniej wielkości
- 1/5 masła
- dwie łyżki dyniowego purée
- ser żółty dowolnego gatunku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta cynamonu
- jedna lub dwie kromki świeżego chleba
- kawałki umytej i pokrojonej wcześniej dyni
Przeczytaj także: Przepis na meksykańską jajecznicę. Pikantne i wytrawne śniadanie
Jajecznica z dynią i serem – sposób przygotowania
- Zetrzyj ser na tarce, aż uzyskasz ilość wystarczającą do posypania jajecznicy.
- Rozbij jajka do naczynia, następnie starannie roztrzep je za pomocą trzepaczki lub miksera. Przypraw solą i pieprzem.
- Do jajek dodaj purée z dyni, jeszcze raz roztrzep, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło i wylej zawartość naczynia.
- Przewracaj jajka z boku na bok, aby uniknąć przypalenia. W międzyczasie dodawaj do masy na patelni starty ser i kawałki dyni.
- Kiedy jajka się zetną, zdejmij patelnię z ognia.
- Posyp jajecznicę cynamonem i imbirem, a na końcu umieść na przygotowanych wcześniej kromkach chleba.
Twoja jajecznica z dynią i serem jest gotowa. Możesz ją spożywać jako śniadanie lub, z dodatkiem warzyw, obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.