Dokładne jej pochodzenie nie jest znane, choć najczęściej jej stworzenie przypisuje się nowojorskiej restauracji Delmonico's lub hotelowi Waldorf. Od lat 70. ubiegłego wieku jajka po benedyktyńsku są nawet serwowane w wersjach typu fast food - np. jako w Eggs McMuffin w McDonald's.
Przepis na jajka po benedyktyńsku. Składniki:
- 8 sztuk boczku lub 4 sztuki bekonu kanadyjskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
- 4 jajka
- 2 łyżeczki octu białego lub ryżowego
- 2 angielskie babeczki lub dwie kromki chleba
- masło
Przepis na jajka po benedyktyńsku. Składniki do sosu holenderskiego:
- 10 łyżek niesolonego masła (jeśli używasz masła solonego pomiń dodatek soli)
- 3 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- Odrobina pieprzu cayenne lub tabasco
Czytaj też: Przepis na walentynki. Słodkie cynamonowe churros
Przepis na jajka po benedyktyńsku. Wykonanie:
- Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj paski bekonu lub plasterki bekonu kanadyjskiego. Powoli smaż, od czasu do czasu odwracając, aż boczek zarumieni się z obu stron
- Za pomocą szczypiec lub widelca zdejmij boczek z patelni, połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu
- Zagotuj duży rondel wypełniony w dwóch trzecich wodą, a następnie dodaj ocet. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień
- Aby przygotować sos holenderski, rozpuść 10 łyżek niesolonego masła
- Do blendera włóż 3 żółtka, łyżkę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, miksuj na średnich obrotach przez 20-30 sekund, aż jajka się rozjaśnią
- Powoli wkraplaj do rozgrzanego masła, kontynuując miksowanie. Spróbuj i dodaj więcej soli lub soku z cytryny do smaku - wedle uznania
- Przenieś sos do garnka, którego możesz użyć do nalewania, i umieść na ciepłym - ale nie gorącym - miejscu na płycie kuchennej
- Gotowanie jajek w koszulkach: wbij jajko do małej miski i umieść w ledwo gotującej się wodzie. Gdy zacznie krzepnąć, możesz włożyć kolejne jajko, aż wszystkie cztery ugotujesz. Wyłącz ogień, przykryj i odstaw na 4 minuty
- Gdy tylko wszystkie jajka znajdą się w gotującej się wodzie, zacznij opiekać angielskie babeczki. Jeśli nie możesz upiec wszystkich babeczek do czasu, gdy jajka będą gotowe, delikatnie wyjmij jajka z gotowanej wody i włóż do miski. Możesz po prostu przypiec na patelni dwie kromki chleba, tak by powstały grzanki
- Posmaruj masłem jedną stronę angielskiej muffinki/grzanki
- Przykryj bekonem
- Na bekonie ułóż jajko w koszulce, a następnie polej sosem holenderskim. Posyp pietruszką wszystko i podawaj od razu
Zobacz także: Popularne błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl