Jajka zapiekane z grzybami? Brzmi zachęcająco? Być może nie, ale uwierzcie na słowo, że pod tym pomysłem na śniadanie podpisuje się król światowej gastronomii - Gordon Ramsay. Kto spróbował, ten wie, że to niebo w gębie, od którego nie da się już później uciec. Kubki smakowe domagają się więcej i więcej!
Jajka zapiekane z grzybami. Składniki:
- 20 g masła
- 400 g grzybów
- 2 duże szalotki (lub 1 cebula)
- listki z kilku gałązek tymianku
- sól i pieprz
- 4 duże jajka
- 4 łyżki śmietanki 36%
- 25 g startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego sera
Jajka zapiekane z grzybami. Wykonanie:
- Umieść patelnię na dużym ogniu, włóż masło i gdy zacznie się pienić włóż pokrojone grzyby, szalotkę i tymianek.
- Dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 3-5 minut.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190 stopni Celsjusza.
- Natłuść masłem 4 większe kokilki i wyłóż do każdej grzyby z patelni.
- Zrób wgłębienia w grzybach i wbij do każdego po jajku.
- Następnie rozlej wokół każdego jajka po łyżce śmietanki i posyp wierzch startym serem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż kokilki na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 10-12 minut jeżeli lubisz płynne żółtko, jeśli lubisz ścięte to piecz kilka minut dłużej.
- Podawaj natychmiast z chlebkiem lub tostami z masłem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl