Przepis na japońskie naleśniki przypomina przepis na te zwykłe. Różnica leży w sposobie przygotowania, który wcale nie jest skomplikowany. Naleśniki najlepiej smakują na słodko w towarzystwie owoców, masła, czy sosu klonowego, ale świetnie sprawdzą się też w wytrawnej wersji. Wtedy najlepiej komponują się z bekonem i sadzonym jajkiem.
Przepis na japońskie naleśniki. Potrzebne składniki:
- 2 żółtka
- 3 białka
- 35g mąki pszennej
- 20g mleka
- 10g oleju
- 1 łyżeczka octu
- 40g cukru
Przepis na japońskie naleśniki. Sposób wykonania:
- Białka ubij za pomocą miksera, gdy pojawi się biała, sztywniejąca już powoli biała piana dodawaj stopniowo cukier, nie wyłączaj w tym czasie miksera, pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę octu
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z olejem i mlekiem
- Do żółtek dodaj przez sitko mąkę, całość wymieszaj na gęstą masę
- Białka wymieszaj z masą z żółtek, rób o delikatnie i powoli
- Gęste ciasto wydzielaj łyżką lub łyżką do lodów i smaż pod przykryciem na małym ogniu na cienkiej warstwie rozgrzanego wcześniej masła
- Po ok 4 minutach przewróć naleśnik na drugą stronę
Nie bój się, jeśli naleśnik wyjdzie wysoki, nie musisz rozkładać ciasta na cienką warstwę. W środku może być lekko ciągnący, ale jeśli masz ochotę na bardziej ścięte możesz smażyć naleśnika nieco dłużej.