Leczo to węgierskie danie, które z powodzeniem przyjęło się w innych krajach Europy. Chociaż oryginalnie podaje się je jako dodatek do mięs, to może też zastąpić obiad. Leczo jest sycące, bardzo łatwe, a w dodatku wszystko przyrządza się w jednym garnku.
Czytaj także: Pizza z patelni. Zawsze wychodzi doskonała
Leczo. Potrzebne składniki:
- 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
- 1 kg pomidorów
- 1 duża cukinia
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Czytaj także: Placki ziemniaczane premium. Nie wrócisz już do zwykłych
Leczo. Sposób wykonania:
- rozgrzej w garnku olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
- podsmaż cebulę i dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę
- całość duś pod przykryciem przez około 5 min
- do garnka dodaj pokrojone w kostkę papryki i cukinię
- dodaj przyprawy
- duś przez około 15 min
- dodaj pokrojone w kostkę pomidory (możesz wcześniej usunąć skórki)
- całość duś jeszcze przez 20 min
Gotowe! Smacznego. Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.
Zobacz także: Sprawdzony przepis na wyjątkowe szaszłyki z wątróbką w boczku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl